Elintarvikkeiden ja ravintolisien yhteydessä puhutaan foolihaposta, joka on folaatin synteettinen muoto. Foolihappo tunnetaan myös nimellä B9-vitamiini. Foolihappo edistää normaalia veren muodostumista ja osallistuu solujen jakautumisprosessiin. Se edistää myös normaaleja psykologisia toimintoja ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Mistä saa foolihappoa?

Runsaimmin foolihappoa on maksassa, vihreissä kasviksissa ja palkokasveissa sekä täysjyväviljatuotteissa.

 

Foolihapon puute

Foolihapon puutoksen voi aiheuttaa joko sen liian niukka saanti, imeytysmishäiriö tai elimistön heikentynyt kyky hyväksikäyttää foolihappoa. Imeytymistä ja aineenvaihduntaa häiritsevät sinkin puutos ja pitkäaikainen alkoholin käyttö. On myös tärkeää saada riittävästi B12-vitamiinia, joka auttaa elimistöä hyväksikäyttämään foolihappoa.

Foolihapon puute voi johtaa anemiaan. Se johtuu siitä, että elimistön kyky valmistaa punaisia ​​verisoluja vähenee. Raskauden aikainen puutos voi aiheuttaa sikiön epämuodostumia tai keskenmenon. Raskauden aikana sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön riski kasvaa, jos äidillä on liian alhainen foolihapon taso veressä raskauden ensimmäisten viikkojen aikana.

Mivitotal_Järn_800x800.png