Rauta edistää normaalia hapen kuljetusta kehossa ja normaalia punaisten verisolujen ja hemoglobiinin muodostumista. Se myös auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta ja edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Ferritiini on raudan varastoproteiini, jota esiintyy erityisesti maksassa. Se kuvastaa elimistön rautavarastoja. Jos raudasta on pulaa, elimistö käyttää varastoja sopivan hemoglobiinitason ylläpitämiseksi.

Mistä saadaan rautaa?

Liha, kananmunat, maksa ja äyriäiset ja liha sisältävät rautaa. Kasviruokavaliossa pähkinät, siemenet, palkokasvit ja kokojyväviljatuotteet sisältävät rautaa. Rauta voi olla yhtenä kivennäisaineena monivitamiinivalmisteissa, mutta sitä voi myös ostaa yksittäisenä kivennäisaineena.

Kehon raudan käyttöönottokyky on melko alhainen, jos verrataan muihin ravintoaineisiin.  Veren hemoglobiinipitoisuus laskee vasta, kun rautavaje on edennyt riittävän pitkälle. Ferritiinin mittaus onkin luotettavin tapa mitata kehon rautavarastoja.

Mivitotal_Järn_800x800.png